Bring your own …. tuindorp?

Ik woonde vlak bij het tuindorp Heijplaat. De weg richting het tuindorp is allesbehalve idyllisch want Heijplaat ligt aan alle kanten ingeklemd door de Rotterdamse haven. Het tuindorp is de jaren 20 van de vorige eeuw opgericht ten behoeve van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Het was, voor die tijd, een prachtige woonplek voor de werknemers. Niet langer hoefden zij in te kleine, overvolle en stinkende woningen in de binnenstad te wonen. Ruimte, frisse lucht, tuintjes. Alles was geregeld inclusief kerken, scholen en verenigingen. De bazen woonden op het terrein en hielden 24/7 toezicht. Privacy bestond niet. De werkgever kon onaangekondigd het huis binnen treden. Het was deel van een beschavingsfilosofie. Wij zouden het in deze tijd niet meer acceptabel vinden en ons er stevig tegen verzetten. Des te vreemder is het dat we onze ICT nog wel als tuindorp inrichten met controle, beheersing en toezicht als belangrijke richtsnoeren. Uiteraard dat alles in het belang van onze niettechnisch onderlegde collega’s en met de hoop dat hun gedrag door het pakket beperkende maatregelen vanzelf gaat veranderen. Vind u het dan raar dat de gebruikers zich ondertussen beginnen te verzetten tegen wat wij goed voor hen vinden?

Het ‘Bring your own’, kortweg BYOD, is (ten dele) een opstand tegen de tuindorp-ICT, tegen de verouderde technologie waarmee zakelijke gebruikers worden geconfronteerd, tegen alle belemmeringen die zij ervaren om de krachtige tools die zij zonder problemen privé en zakelijk gebruiken officieel te mogen gebruiken. Ik denk dan ook dat iedere poging om ‘grip te krijgen’ op de medewerkers en hun niet-goedgekeurde apparaten mislukt, gaat mislukken en blijft mislukken. Voor wie het wil zien is het overduidelijk dat onze collega’s niet zitten te wachten op de volgende generatie end-to-end controle- en dichtspijkertools en een ‘bring your own display’-oplossing niet gaan accepteren. Bedrijven en organisaties die daarvoor kiezen komen in een wapenwedloop met de eigen professionals terecht, een wedloop die ze bij voorbaat al hebben verloren.

“Ja, maar, BYOD is de zoveelste hype. Dat gaat wel weer voorbij en dan is het ‘business as usual’”.

Helaas, maar ik moet u teleurstellen. BYOD is ‘slechts’ één van de voorbodes van een nieuw ICT- paradigma. De bedrijven en organisaties van de toekomst zijn kleiner, veel kleiner, net groot genoeg om kennis, netwerken en financiën te borgen. Rond deze kernorganisaties vinden we straks een groter wordende schil van partners en zzp-achtige professionals, allemaal met eigen tools en online diensten, in een omgeving van snel wisselende en meervoudige samenwerkingsverbanden. U begrijpt dat we het dan niet gaan redden met een ICT-omgeving die standaardisering, centralisatie en consolidatie hoog in het vaandel heeft staan. Het is nu de tijd om te gaan investeren in een ICT-omgeving die snel kan schakelen met nieuwe mogelijkheden voor uitwisselen van en samenwerken aan data, waarbinnen de hype van gisteren niet pas morgen geïncorporeerd kan worden, met nieuwe vormen van identeitsbewaking, dataclassificatie en het dragen van risicoverantwoordelijkheden. Wat we niet moeten doen is investeren in traditionele beheerstools die overgoten zijn met een BYOD-sausje of die een module BYOD hebben gekregen.

Dat is vergelijkbaar met het plaatsen van een nieuwe keuken in een tuindorpwoning: heel mooi, de woning knapt er van op, maar fundamenteel verandert het niets.
Toegegeven, de nieuwe generatie tools is nog volop in ontwikkeling. Maar u moet ook niet op de eerste plaats investeren in tools. Mijn advies is: investeer in relaties met partijen die de bereidheid hebben om het oude weg te gooien en samen met u de nieuwe tools te ontwikkelen. Investeer in strategische partnerschappen met andere bedrijven en organisaties die het nieuwe ICT-paradigma mede vormgeven, die het lef hebben om bestaande tools echt te vernieuwen, samen met u.

Dit artikel is geschreven ten behoeve van een campagne van RAM Mobile/ Navara waarin je een gratis exemplaar van boek Bring your own device. Toepassing voor werkgevers en professionals kunt winnen.

Geplaatst op 7 november 2012, in Beleid. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: