BYOD in GPD-bladen

Vorige week ben ik geïnterviewd door Berrit de Lange van de GPD-dagbladen. De centrale vraag was welke risico’s er verbonden zijn aan ‘bring your own device’. Geen vreemde vraag in het licht van het  advies van de AIVD en de dreigende woorden van de Business Software Alliance (al vraag ik me bij de BSA af of ze ooit geen dreigende woorden gebruiken). De oplossingen van AIVD en BSA zijn anders dan de mijne. Ik geloof niet in end-to-end dichtspijkeren, wel in het op een andere en betere manier beheersbaar maken van reële risico’s.

In het gesprek met Berrit stelde ik de vraag hoe veilig haar smartphone was, of ze zich bewust was welke gegevens er nu lokaal waren opgeslagen, of er in de contactenlijst gegevens stonden van informanten die bij verlies of diefstal enige risico zouden lopen, of er in haar opleiding aandacht was geschonken aan het beveiligen van vertrouwelijke gegevens op de persoonlijke computer en smartphone, of het wel eens in een redactievergadering aan bod is gekomen? Het antwoord op de laatste twee vragen was ‘nee’. Kijk, en dan maakt het niet uit of je een BYOD- of een CYOD-beleid voert, dan wel of je als bedrijf beheerde apparaten uitreikt. Technische maatregelen zijn nooit voldoende en die opvatting is gelukkig ook in het artikel terecht gekomen.

Wil je meer weten over BYOD? Of wil je als bedrijf of organisatie een solide BYOD-beleid ontwerpen? Het boek “Bring your own device. Toepassing voor werkgevers en professionals” is inmiddels verkrijgbaar.

Bring your own device

Geplaatst op 8 augustus 2012, in Schrijvenderwijs. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: