Windows 8 tablet het ultieme BYOD apparaat?

In het boek sta ik kort stil bij de vraag of een Windows 8 tablet in een BYOD-beleid terecht gaat komen. Apple domineert het landschap met haar iDevices. Zeg “tablet” en het antwoord is “iPad”. Verschillende fabrikanten doen hun best om met hun Android tablets het marktaandeel van de iPad wat kleiner te maken. Helemaal goed gaat dat nog niet (al zijn er mooie Android tablets) en het is wachten wat Google later dit jaar laat zien met -naar verwachting- haar eigen tablet. In ieder geval is de strijd op de tabletmarkt nog niet gestreden. Het was al duidelijk dat eind 2012 tablets met Windows 8 RT in het speelveld terecht zouden komen. Afgelopen maandag maakte Microsoft bekend dat het met een eigen tablet zou komen, de Surface. Op het eerste gezicht ziet het er niet gek uit: een tablet met Windows 8 en een zeer plat toetsenbord dat zich magnetisch aan het tablet laat klikken. Gaat de Surface het ultieme BYOD apparaat worden?

De eerste reacties op het promotiepraatje waren positief, maar het duurde ook niet lang voordat de kritische vragen opdoken. Een mooi verhaal vertellen is een ding, maar in dit verhaal ontbraken een aantal feiten. Bij Gizmodo vragen ze zich af wat de hardwarespecificaties uiteindelijk zullen worden, wat de Surface moet gaan kosten en wanneer deze werkelijk te verkrijgen is. En, hoe makkelijk wordt het werken op dat toetsenbord, want dat mochten de journalisten niet testen.

IT World zet de wel bekende specificaties van Surface af tegen de iPad. De Surface met Windows 8 RT (ARM processor) heeft een wat groter scherm (10,6 versus 9,4 inch), maar dat is dan ook het belangrijkste verschil. De Surface met Window 8 Pro (Intel processor)is nog net geen 4 mm dikker dan de iPad maar komt beschikbaar met 128 GB opslag. De beide Windows tablets hebben wel weer USB-poorten, wat ik een belangrijke plus vind ten opzichte van de iPad.

Een derde aandachtspunt was de licentie waaronder Office voor Windows 8 RT beschikbaar komt. Tim Anderson beschrijft dat Office 2013 beschikbaar komt onder een Home/Student licentie en dan is zakelijk gebruik niet toegestaan. Indien het bedrijf Windows desktops heeft draaien via Software Assurance dan mag je wel kosteloos de virtuele desktop gebruiken. Maar is dat niet het geval dan wordt het al een stuk lastiger om Surface met Windows 8 RT als BYOD apparaat te gebruiken.

Vanuit BYOD-oogpunt is het niet handig dat Microsoft ervoor kiest twee tablets uit te brengen, een voor privégebruik en een voor zakelijk gebruik. Ik denk dat het onderscheid achterhaald is en dat dit onder andere zichtbaar wordt bij BYOD. Het lijkt me ook niet handig in een markt waar je belangrijkste concurrent Apple is. Die is heel simpel: één model, beperkt aantal configuraties.

Een laatste kritiekpunt op de “lancering” van Surface kwam via Twitter voorbij. Apple lanceert een nieuw tablet en je kunt een dag later in de rij aansluiten om het nieuwe speeltje aan te schaffen. Na de lancering van afgelopen maandag moeten we misschien nog zes maanden wachten. Mijn keuze zou het niet zijn geweest. In ieder geval zullen we ook zo lang moeten wachten alvorens de vraag of Surface een goed, wellicht het ultieme, BYOD apparaat is te kunnen beantwoorden.

Advertenties

Geplaatst op 20 juni 2012, in Elders gelezen. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. pieter hogendoorn

  Misschien lacht Microsoft straks alle azijnpissers uit, maar als marketeer verbaas ik me over de Surface.
  – Twee verschillende besturingssystemen?
  – Waarom zou ik een WinRT tablet kiezen boven een iPad?
  – de Surface met Win8 Pro is een beter idee. Unique Selling Point: je kunt je oude Windows programma’s gebruiken. Maar hij lijkt wel klem te zitten tussen twee betere opties: de iPad (lichter, beter scherm, volledig ingericht op touch) en anderzijds dunne laptops als Ultrabooks en de McBookAir (krachtiger, beter toetsenbord, beter beeldscherm).
  – laptops met touch-screen kennen we al, klinkt mooi maar blijkt niet fijn te werken. Windows tablets kennen we ook al, deze zijn niet voor niets geen succes.
  – mij doen de Surface-apparaten vooral denken aan Netbooks…. (u weet wel, die verdwenen categorie mini-laptopjes)

  En dan inderdaad de lancering. Je haalt journalisten naar je toe en je vertelt ze vervolgens eigenlijk niks. Geen specs, ze mogen er niet mee werken, geen leverdatum, geen prijs. Waarom? Het enige dat ik kan bedenken is: zakelijke klanten weerhouden om naar de iPad over te stappen (“er komt immers een Microsoft-product aan”).

  Ik vraag me ook af of het Microsoft-idee van 1 gelijke interface gaat werken. Het idee is aardig: 1 uiterlijk voor de telefoon, tablet, pc en xbox. Gedachte is dat je daarmee klanten bindt, omdat ze met een interface werken die ze al kennen. Maar volgens mij hebben gebruikers helemaal niet zo’n moeite om iets nieuws te leren. Zie het succes van de iPhone, iPad en Android-toestellen.

 2. Wat MS in deze wel eens heel sterk zou kunnen maken is dat bedrijven welke een beleid hebben dat zij volledige controle over hun end-devices willen hebben. Straks een tablet kunnen aanbieden welke een “domain member” kan worden.

  Dit houdt in dat bedrijven een beleid/policy kunnen uitrollen met wat het apparaat wel/niet mag. Zonder hier additionele software voor aan te schaffen / gebruiken.

  Voor zover ik tot nu toe heb kunnen vinden gaat dit alleen voor de Surface met Windows Pro gelden.

  Echter dit is naar mijn mening wel een unique selling point voor MS. De vraag is echter of dit ook particulieren naar een Surface tablet gaat bewegen of alleen de bedrijven met een dergelijk beleid.

  Het is in ieder geval een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: