Hoe verrassend kan het zijn?

In het artikel "Manager ziet wel iets in BYOD" doet MT verslag van een onderzoek naar de belangrijkste IT-thema’s volgens managers. Het lijkt me prima om te peilen wat de meningen van managers zijn, al was het maar om het af te zetten tegen andere bronnen over maatschappelijke en technologische trends. De relatie tussen de kop (Manager ziet wel iets in BYOD) en de resultaten van het onderzoek is helaas niet al te duidelijk. Zo blijkt 5% van de managers BYOD een ‘key issue’ te vinden met de opmerking dat 64% van de IT-managers denkt dat medewerkers productiever worden door BYOD. Alleen al met deze twee cijfers zou ik een andere titel voor het artikel hebben gekozen. De mogelijkheid om de productiviteit te verhogen is volgens mij altijd wel een ‘key issue’.

Naast BYOD zijn cloud en communicatie belangrijkste aandachtspunten. De observaties uit omtrent de cloud zijn het nalezen waard. Ik zet die observaties puntsgewijs onder elkaar:

  • Het zijn met name managers die beslissen over outsourcing die zeggen zich sterk te oriënteren op diensten in de cloud.
  • Van de outsourcingsbeslissers zegt ruim 45 procent druk bezig te zijn met zulke software die niet meer lokaal draait, maar op servers die gebruik maken van internet.
  • Dit is beduidend meer dan de managers op het gebied van kantoorautomatisering, beheer en onderhoud en pakketsoftware. Van hen zegt slechts ongeveer een op de drie actief te zijn met ict-diensten op het wereldwijde web.
  • Bij de security-beslissers, toch een groep managers van wie je zou verwachten dat de cloud een grote zorg is, zegt zelfs de helft weliswaar met de term bekend te zijn, maar desondanks in het eigen bedrijf weinig met de cloud te doen.

Op zich heldere conclusies, maar de redactie van MT staat toch even te kijken van de bevindingen:

Opmerkelijk, al is de reden hiervan uit het onderzoek helaas niet op te maken. Zouden er voor de managers die beslissen over de ict­veiligheid zoveel belangrijker issues zijn? Of zou de veiligheid van de cloud inmiddels voldoende gewaarborgd zijn?

Ik vind deze conclusies niet zo heel opmerkelijk. Ze passen namelijk vrij naadloos bij de de taak van de verschillende typen managers. Managers die met outsourcing bezig zijn, zijn so wie so meer geneigd om ‘naar buiten’ te kijken en dan liggen cloudoplossingen meer voor de hand. Je hoeft maar een paar gesprekken te voeren met managers die security met hoofdletters schrijven om er achter te komen dat de cloud voor hen een no go-area is. Te veel onzekerheden, te veel risico’s en te weinig onderliggende maatregelen in de bedrijven waar ze werken. En de cloud op het gebied van kantoorautomatisering? Het kan, maar het is allemaal nog erg jong. Dus de vraag: "Of zou de veiligheid van de cloud inmiddels voldoende gewaarborgd zijn?" komt op mij wat naïef over.

Het is wel leuk om met de verschillende typen managers te praten over BYOD, want de aanbevelingen, wensen en eisen kunnen behoorlijk uit elkaar lopen. Of elkaar in de weg zitten.

Advertenties

Geplaatst op 18 juni 2012, in Elders gelezen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: