Werken aan het BYOD-boek: feedback gevraagd

Ik ben een paar weken uit de running geweest en dan gaat de tijd dringen. De deadline voor het boek nadert. Gelukkig ligt er al heel wat ruw materiaal en is het zaak op basis daarvan de hoofdstukken voor het boek te schrijven. Ik heb besloten om al schrijvenderwijs de ruwe versies van de hoofdstukken online te plaatsen. Hieronder staat de eerste versie van de inleiding. Je zou denken dat je de inleiding als laatste schrijft, maar ik vind het altijd prettig om een eerste versie te hebben waarin de hoofdlijnen en de toonzetting worden beschreven.Dan heb ik een toon die in de rest van het boek kan doorklinken. Wat vinden jullie van de tekst? Voel je vrij om er op te schieten.

Inleiding

Bring your own device, kortweg BYOD, wordt -of wellicht is het dan al- de ICT-hype voor 2012. Onderzoeken tonen aan dat tussen de 40% (Citrix) en 80% (Cisco) van de professionals in organisaties en bedrijven gebruik maakt van consumentenelektronica voor het uitvoeren van zakelijke taken. In veel gevallen gebeurt dit zonder medeweten van, zonder toestemming van, zonder voorafgaande afstemming met de ICT-afdeling. Sterker nog, het lijkt alsof het niet uit zal maken wat de ICT-afdeling wel of niet toestaat of ondersteunt. De meerderheid van de professionals geeft aan dat -zelfs als het uitdrukkelijk wordt verboden eigen devices te gebruiken- zij simpelweg om verboden en beperkingen heen zullen gaan. BYOD is daarmee een unieke hype. Jazeker, ICT-leveranciers buitelen over elkaar heen om te laten zien dat zij hét product of dé dienst hebben voor het beheren, beheersen en beveiligen van persoonlijke devices in het bedrijfsnetwerk. De push voor de hype komt niet vanuit de ICT-sector zelf, maar vanuit de werkvloer, van professionals op meerdere niveaus in organisaties die niets meer en minder verwachten dan dat zij op het werk gebruik mogen maken van de eigen hoogwaardige smartphones, tablets en laptops. Zij willen geen ‘nee’ of zelfs een ‘ja, tenzij’ horen. Zorg maar dat je het als organisatie ondersteunt, dat het mogelijk wordt binnen het normale speelveld met spelregels en risico’s.

In dit boek hanteer ik een hele ruime definitie van BYOD. Het gaat mijns inziens niet alleen over devices, maar mijns inziens ook over applicaties en diensten (denk aan online diensten als Dropbox, Evernote, Prezi et cetera) binnen een zakelijke omgeving. Het gaat om de tools die ik als professional nodig acht om mijn werk op de best mogelijke manier uit te voeren. ‘Bring your own device’ is dan niet beperkt tot smartphones, tablets, laptops en/of desktops.

BYOD gaat lijnrecht in tegen een beleid van consolidatie, centralisatie en standaardisatie (CCS) dat veel organisaties op het gebied van ICT voeren. CCS is ingevoerd uit kostenoverwegingen, om het beheer te verbeteren en te vereenvoudigen, om de veiligheid en stabiliteit van bedrijfsnetwerken beter kunnen waarborgen. Controle en beheersing, voorzichtigheid en stabiliteit, testen en dan pas patchen. BYOD vergroot het aantal verschillende devices, besturingssystemen en applicaties en verkleint de mogelijkheden om grip te hebben op wat er op de devices aan applicaties draait, welke data daarop wordt opgeslagen en welke veiligheidsmaatregelen getroffen mogen worden. Het is dan ook niet vreemd dat een substantieel deel van de artikelen over BYOD gaat over veiligheidsrisico’s, soms over bijna apocalyptische scenario’s over wat er allemaal niet mis kan gaan.

Aan de andere kant wordt gezaghebbend geschreven over de grote voordelen van BYOD. Als bedrijf, organisatie of onderwijsinstelling (ik schat dat bijna de helft van de gepubliceerde artikel gaat over BYOD in het onderwijs) kun je met BYOD de kosten voor ICT omlaag brengen. De meest geavanceerde technologie kan veel sneller worden ingezet zonder dat je daar fors voor hoeft te investeren. Jouw medewerkers worden gelukkiger en zijn daardoor productiever. Koppel BYOD aan Het Nieuwe Werken en je krijgt de beschikking over personeel dat 24/7 voor je aan het werk is. Zonder dat het meer gaat kosten.

Zullen we het er maar op houden dat de waarheid ergens in het midden ligt? En daar gaat dit boek over. In de verschillende hoofdstukken willen we eens nuchter kijken naar wat BYOD wel en niet is, welke voor- en nadelen verbonden zijn aan het voeren van een BYOD-beleid. Het boek is bedoeld voor bedrijven, organisaties en instellingen die van plan zijn hun medewerkers meer ruimte te geven met eigen smartphones, tablets, computers, applicaties en diensten aan de slag te gaan, maar dat wel op een verantwoorde en weloverwogen wijze te doen. Daar hoort bij dat we stilstaan bij mogelijke risico’s, bij de richtlijnen van overheden en toezichthouders die bij elkaar genomen een rem zetten op het enthousiasme van de ‘early adopters’. Daar hoort ook de vraag bij of het huidige bedrijfsnetwerk wel geschikt is voor het toelaten van al die eigen devices, apps en diensten die standaard niet zijn geconfigureerd voor zakelijk gebruik. Is er een reële inschatting te maken van de kosten die aan een BYOD-beleid verbonden zijn? Liggen die kosten hoger of lager dan de huidige kosten? En zelfs al zouden die kosten hoger liggen, zijn ze dan toch niet de moeite waard in het licht van….? Moet je BYOD bezien als het simpelweg toerusten van medewerkers met de tools voor hun werk of is het onderdeel van een bredere bedrijfsstrategie en HR-beleid? Waar moet je rekening mee houden als medewerkers met verschillende devices en applicaties gaan werken aan (met) dezelfde bewerkbare documenten, gegevens en data? Vanaf verschillende locaties, via verbindingen van uitéénlopende betrouwbaarheid en veiligheid? Wat betekent dat voor de productiviteit en kwaliteit van het werk?

In dit boek staan geen definitieve antwoorden, maar wel alle vragen die er werkelijk toe doen, als handvatten voor het opstellen en implementeren van een BYOD-beleid, samen met de professionals waar het om gaat.

Geplaatst op 17 maart 2012, in Hoofdstukken. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Dag Jan,

  Wat mij betreft een prima inleiding, want hij geeft een duidelijk beeld van waar je het over wilt hebben en hij maakt me nieuwsgierig naar de rest van het boek. Wat de inhoud betreft: Ik ben zelf bezig met een stukje over de D van BYOD. Volgens mij gaat het verder dan alleen een device, zoals je zelf ook al aangeeft. Mensen kiezen hun eigen tools en dat kan een apparaat zijn, maar ook een dienst (dropbox, basecamp, google calendar). Waarmee de mogelijkheden maar ook de risico’s verder toenemen. Dus misschien moet het wel BYOT zijn, of BYOX.

  Succes met schrijven!
  Koos

 2. Dag Jan,

  Ik heb het stukje dat ik in mijn hoofd had meteen maar even afgemaakt. Het gaat over Bring Your Own… en de gevolgen daarvan voor projecten en organisaties. Het gaat verder dan je eigen smartphone of tablet meenemen naar het werk. Mensen kiezen op steeds meer fronten zelf de tools waarmee ze willen werken.
  http://projecthacking.wordpress.com/2012/03/18/byo/

  • Mooi artikel Koos. Ik ben het met je eens dat het om meer gaat dan alleen devices. De term BYOD is inmiddels wel al flink ingeburgerd. Voor de herkenbaarheid en vindbaarheid van het boek is het dan niet handig om een nieuwe term te introduceren 🙂

 3. Na het lezen van je inleiding kijk ik alvast uit naar het vervolg… dus missie geslaagd, zou ik zeggen!
  Wat bij ons ook nog wordt bekeken onder BYOD zijn de niet-project specifieke opleidingen, omdat een medewerker met Windows eerder een Windows opleiding gaat volgen en een andere medewerker daar misschien totaal geen boodschap aan heeft, maar wel aan een andere opleiding.

 4. Geo Boerkamp

  Beste Jan, goed dat onderwijs benadrukt wordt. Door de ‘gratis’ schoolboeken (voortgezet onderwijs) en de bezuinigingen op leermiddelen vallen waardevolle en vernieuwende digitale producten en de benodigde investeringen in infrastructuur als eerste buiten de boot. Het percentage geschikte smartphones onder scholieren neemt tegelijkertijd razendsnel toe. BYOD (mits goed georganiseerd) zou deze vertraging kunnen opvangen. Ik kijk uit naar je analyse!

 1. Pingback: Daar heb je hem weer « Jan Stedehouder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: