BYOD in de gezondheidszorg?

Als er een beroepsgroep is die baat kan hebben bij makkelijke, mobiele toegang tot gegevens dan lijken mij dokters en verpleegkundigen een prima groep om je op te richten. Immers, we willen graag ‘handjes aan het bed’ hebben, of dat bed nu bij de patiënt thuis staat, in ziekenhuis of een andere zorginstelling. Ik kan me ook voorstellen dat de zorginformatie aan kwaliteit wint als onleesbare kriebels vervangen worden heldere, getypte letters. Mobiele toegang tot informatie, daar moet winst te behalen zijn.

Artsen zijn het daar mee eens, volgens een onderzoek van Spyglass Consulting (PDF). 80% van de artsen denkt dat iPad een mooie toekomst heeft binnen de gezondheidszorg, met nadruk op het woord ‘toekomst’. Technofoob zijn de artsen in het onderzoek niet. 98% gebruikt mobiele devices voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik, met inbegrip van clouddiensten en locatiegebaseerde diensten. Waarom dan toch praten over een toekomstige meerwaarde?

In het onderzoek worden twee redenen genoemd:

1. De ICT-afdelingen van de ziekenhuizen werken niet mee. De ICT-ers vinden het mobiele apparaten té onveilig, té onbetrouwbaar en té duur (uitrol, ondersteuning, onderhoud) in vergelijking met de reguliere desktops; en

2. De artsen missen cruciale apps die voor hun werk nodig zijn. Zo blijken er nog nauwelijks apps te zijn die aansluiten op elektronische patiëntendossiers.

Dit laatste gaat ongetwijfeld veranderen. In toenemende mate willen patiënten ook inzage hebben in hun medische gegevens vanaf hun smartphone of tablet. In Nederland hebben de zorgverzekeraars besloten om gezamenlijk de implementatie van eHealth te bevorderen. En zodra de apps er zijn, is de volgende stap (het meenemen en gebruiken van eigen devices) snel gemaakt.

Geplaatst op 8 februari 2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: