Wat zijn dé apps voor BYOD werkers?

Tot voor kort hadden medewerkers een standaard computerwerkplek, draaiende op een versie van Windows met minimaal Microsoft Office, Internet Explorer en een aantal organisatiespecifieke programma’s. Met een BYOD-beleid gaat dat verschuiven. Computerwerkplekken worden mobiel en minder standaard. De desktop wordt aangevuld met laptops, tablets en smartphones, draaiend op een veelvoud aan besturingssystemen. Meer keuzen, meer bomen en -wellicht- daardoor minder zicht op het bos. In het boek wil 50 applicaties aanreiken als ‘must have’ voor de BYOD werkers? Welke applicaties kunnen jullie aanraden voor op de smartphone, tablet en laptop? Uiteindelijk zal ik minimaal de volgende selectiecriteria hanteren:

 • Hoe meer beschikbaar voor meerdere platformen en besturingssystemen, des te beter;
 • Hoe volwaardiger het freemium-aanbod, des te beter;
 • Hoe makkelijker jouw eigen content is veilig te stellen en over te hevelen naar een andere dienst, des te beter.

Maar voor nu hoor ik graag wat jouw absolute aanrader is, en waarom.

Geplaatst op 19 december 2011, in Apps. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Hoi Jan,

  Ik zou absoluut Libre Office (of voormalig Open Office) op de lijst zetten.
  Reden hiervoor is dat Libre Office voor een veelvoud aan platvormen beschikbaar is, ik draai het zelf op Mandriva Linux Windows XP en Windows 7.
  Bovendien houdt het zich aan het Open Document Formaat, hetgeen ook weer naadloos aansluit op het (bijna ter ziele gegane) Nederland Open in Verbinding Programma.

  Verder zal platvorm onafhankelijkheid alleen een kans van slagen hebben als men open standaarden beter benut. Dus ook in de webwereld geen Microsoft Silverlight (zoals in het onderwijsprogramma Magister) maar html 5 of anderzins.

  groet Carlo Borger

 2. Voor bedrijven die niets te maken hebben met Finance / Overheid zal Google Docs / ZoHO en andere webapplication in de categorie office pakketten een echte aanvulling zijn.

  Je kan door de browser overal waar internet is, met je collega’s en klanten samenwerken in documenten etc. Dat is ideaal. Nadeel is dat het bedrijf vaak gevestigd is in USA en dan onderhevig aan de Patriot act.

  Omdat er zo krankzinnig veel applicaties zijn en deze ontwikkeling ook super snel gaan. Is het vaak niet te doen om ze bij naam te benoemen.

 3. Voor mij zijn bij BYOD niet zozeer bepaalde programma’s belangrijk al wel — en des te meer — dat ze elkaar naadloos kunnen verstaan. Open/LibreOfiice kan wel .docx lezen, maar niet foutloos. MS Office kan niets met echte open standaarden. RTF en TXT blijven in ieder geval goed… (er is overigens niets mis met goed opgemaakte RTF!). Het zelfde geldt voor mail en agendabestanden. Thuis maakt het niet uit welke client ik gebruik, op het werk mag alles als het maar MS Exchange en Outlook is. Mailservers die IMAP gebruiken is voor BYOD dus wel een must. Webbased toepassingen moeten met meer dan alleen IE gebruikt kunnen worden, en ook na update van Jouw software!

  BYOD moet verder gaan dan dat je alleen je eigen hardware meeneemt. Je moet met jouw hardware ook de dingen kunnen doen waarvor je naar je werk komt. Om op de server op je werk kunnen moet je niet meer niet op tal van hindernissen vastlopen. Een Java toepassing moet ook OpenJDK etc accepteren. Serverside betekent dat, dat achterliggende software en protocollen echt open zijn en welke client dan ook kunnen verstaan.

  IMHO kan BYOD pas echt werken als deze fundamentele hobbels zijn genomen. ICT diensten moeten die transparantie als een uitdaging gaan zien. BYOD kan overigens hand in hand gaan met Het Nieuwe Werken, want of je nu met je eigen computer op het werk zit of thuis, je moet gewoon je werk kunnen doen…

  • Beste Meine,

   Dat open standaarden een van de belangrijkste vereisten zijn is evident en is ook al meegenomen. Bij BYOD kijken we verder dan alleen de desktop (en bijbehorende programma’s) en gaat het ook om de tablet en smartphone. De onderliggende principes die je noemt spelen een belangrijke rol, maar de gebruiker kiest niet primair op basis van die principes maar op basis van ‘doet de app wat ik wil’. Met dit artikel wil eerst eens vragen naar, laat ik het anders formuleren, de ‘best-of-my-experience’ applicaties.

   Groetjes

   Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: