BYOD bias naar open?

Hoe objectief kan ik, met mijn sterk ‘open’ profiel schrijven over BYOD? Dat moet toch uitdraaien op een boek waarvan op voorhand al duidelijk is dat open ICT het antwoord op alle vragen is? Het antwoord is zowel ‘ja’ als ‘nee’. Laat ik maar bij het ‘nee’ beginnen.

Op zich is het opvallend, grappig wellicht, dat je met een ‘open’ profiel gevraagd wordt jouw objectiviteit te garanderen. Ik heb er geen moeite mee, maar het zou mooi zijn als degenen die straks over BYOD gaan beslissen die waarborg ook vragen van het bataljon Microsoft Certified-adviseurs. In een zakelijke omgeving moet je nooit op voorhand leveranciersspecifiek of ideologisch insteken, maar moet je op zoek gaan naar de beste oplossing voor jouw situatie. Het voordeel van iemand met een ‘open bias’ is dat je dan zeker weet dat alle mogelijke goede oplossingen de revue passeren. En niet slechts de oplossing waarvoor de adviseur gecertificeerd is 😉 .

Het hele idee achter BYOD is dat je als bedrijf of organisatie überhaupt niet meer op voorhand een standaard computerwerkplek gaat opleggen aan je medewerkers. Wil iemand met zijn MacBook Air aan de slag? Prima. Een eigen tablet waarop een versie van BSD draait? Ook goed. Nou ja, tot op zekere hoogte dan, maar daar hebben we het later nog wel over. Dus, hoeveel zin zou het hebben om een ‘open bias’ in het boek te verwerken?

Dan komen bij het ‘ja’ uit. Bij de invoering van BYOD moet je een aantal zaken goed regelen, waaronder de uitwisseling van data, het samenwerken aan bewerkbare documenten, communicatie et cetera. Welke specifieke keuzen je ook maakt, je zult merken dat je dan heel snel uitkomt bij de spelregels van de open ICT. Trefwoorden als open standaarden en interoperabiliteit zul je regelmatig voorbij horen komen. Het vergroten van de vrijheid van medewerkers om met eigen devices aan de slag te gaan, betekent ook dat ze met uitéénlopende besturingssystemen en applicaties gaan werken. Tenzij je BYOD wilt beperken tot het standaard device, met het vaste OS en de voorgeschreven applicaties. Dat is een vrijheid waar de medewerkers vast enthousiast over worden.

Henry Ford schreef over het model T: “Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black.”. Dat was toen succesvol, maar inmiddels vertrouwen we onszelf ook met andere modellen auto’s, in andere kleuren, op dezelfde snelweg. Op het gebied van ICT is het tijd om het model T achter ons te laten.

Advertenties

Geplaatst op 14 december 2011, in Schrijvenderwijs. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: